Google

Google is van groot belang voor iedereen die wil adverteren op internet. Het belang van Google kan echter wel degelijk overschat worden en bovendien is het bedrijf druk bezig zichzelf uit de markt te prijzen c.q. het eigen graf te graven.

Google is, zoals u ongetwijfeld weet, begonnen als zoekmachine. Op dit moment is Google niet alleen de populairste zoekmachine, maar zijn er zelfs mensen die niet eens weten dat er nog andere zoekmachines bestaan. Het gevolg is dat bedrijven en andere adverteerders zo hoog mogelijk willen komen op de pagina's met zoekresultaten van Google. Als u weet dat de gemiddelde internetgebruiker bij het zoeken hooguit drie van die pagina's bekijkt alvorens zijn zoekactie aan te passen, te verfijnen of maar te laten varen, begrijpt u dat het voor eerdergenoemde bedrijven en adverteerders van levensbelang kan lijken om bovenaan pagina 1 te staan.

Maar is dat werkelijk zo belangrijk? Neen. En ja. Het gaat er maar net om bij welke zoekactie de desbetreffende pagina bovenaan eindigt. Een voorbeeld: bij het zoeken op het woord autorijden is sinds een jaar of wat een van de bovenste resultaten 'Leer uzelf autorijden (een handleiding)'. Voor de schrijver van die cursus is het ongetwijfeld heel leuk om te weten dat zijn humoristische lessen door velen gelezen worden, maar de internetzoeker die serieuze informatie over autorijden had willen hebben, zou zich er best aan kunnen ergeren. Dat zou de desbetreffende schrijver goodwill kunnen kosten.

De vraag is of het aanbrengen van advertenties, bijvoorbeeld van rijscholen, op die pagina handig is. Is de lezer die een rijschool zoekt op het moment dat hij die advertentie naast zo'n flauwekulverhaal ziet staan niet in een te slecht humeur om er nog op door te klikken? Bij Google gaat men ervan uit dat contextgevoelige advertenties een goede zaak zijn, met als gevolg dat men bij het zoeken naar autorijden daadwerkelijk een aantal advertenties voor rijscholen in de rechterkolom of rechtermarge ziet staan. Als de schrijver van het stukje de advertenties van Google op zijn pagina zou toelaten, zouden diezelfde rijschooladvertenties vermoedelijk ook op zijn pagina verschijnen. Daar zou die schrijver dan een paar cent aan kunnen verdienen.

De schrijver is natuurlijk beter af als hij in plaats van een paar cent een paar euro aan zijn verhaal verdient. Hetzelfde geldt voor de eigenaar van een site die bekostigd wordt uit de advertenties. Vandaar dat het niet zo'n goed idee is om bij het schrijven van content voor een website alleen, hoofdzakelijk, of te veel stil te staan bij Google, of bij zoekmachines in het algemeen. Beter is het, dermate goede content te verzorgen dat internetgebruikers elkaar erop gaan wijzen. Jawel: de beste vorm van reclame blijft nog steeds de aloude mond tot mond reclame, zij het in een nieuwe jasje. Of men elkaar per Twitter, Facebook, Hyves (bestaat dat nog?) of e-mail (schijnt hier en daar nog voor te komen) op uw site wijst, doet er in dat verband niet toe, als men elkaar er maar op wijst.

Afhankelijkheid van Google of andere zoekmachines is sowieso een slechte zaak, daar iemand die afhankelijk is van een ander door die ander zeer makkelijk onder druk gezet kan worden en gedwongen kan worden onvoordelige contracten, deals of voorwaarden te accepteren, volgens het principe van slikken of stikken. Google is wat dat betreft bezig zichzelf uit de markt te prijzen: men wil de gebruiker dwingen een Google-account te openen en heeft het in dat kader bijvoorbeeld onmogelijk gemaakt filmpjes op YouTube te plaatsen zonder Google-account. Als men zo doorgaat, is de dag niet ver dat de internetgebruiker alleen nog met Google kan zoeken als hij een Google-account heeft. Geen goed idee.

Op Webwereld.nl verscheen vandaag (19 oktober 2011) een stukje onder de kop 'Nieuwe Google-versleuteling is 'hypocriete pr-stunt''. Als u dat leest met de gedachte in het achterhoofd dat Google bezig is de duimschroeven aan te draaien (even afgezien van de vraag wiens duimen er dan precies in zitten), begrijpt u misschien waarom adverteerders er beter nu tussenuit kunnen knijpen dan volgende week. Met zo'n bedrijf kun je beter niets te maken hebben.

"Webmasters zijn boos omdat ze nu geen referrers meer zien vanaf zoekresultaten, tenzij ze betaald hebben voor een AdWords reclame."

En wie garandeert dat je binnenkort nog via Google kunt zoeken als je niet betaald hebt "voor een AdWords reclame"? Natuurlijk, zo'n vaart zal het niet lopen (waarom niet? En wie zegt dat?), een bedrijf is niet per se een liefdadige instelling en een bedrijf mag best winst maken. Maar toch. Een bedrijf dat zijn positie probeert te misbruiken om niet alleen de winst te maximaliseren maar ook anderen het werken, geld verdienen of winst maken onmogelijk te maken, maakt uiteindelijk zichzelf onmogelijk. Het is dan ook nu reeds zaak op zoek te gaan naar alternatieven voor Google.

Door: Arnold Kuijk

Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere