Vacatures

Vacatures te over, op internet. Gespecialiseerde vacaturesites staan er bol van en ook de sites van uitzendbureaus puilen uit. Helaas blijkt vaak dat de vacature allang vervuld is. Waarom staat hij dan nog op de site?

Als je bij Google zoekt op het trefwoord vacatures, krijg je op het moment dat dit stukje geschreven wordt "Ongeveer 131.000.000 resultaten (0,10 seconden)" (Inmiddels, februari 2016 is dat: "Ongeveer 52.500.000 resultaten (0,46 seconden)" Google zal zijn algorithme wel weer veranderd hebben.). Zodra dit stukje door Google geïndexeerd is, zijn het er dus ongeveer 131.000.001 en misschien zelfs nog meer. Dat lijken best veel vacatures, maar zo simpel is het natuurlijk niet: niet alle treffers verwijzen naar sites die daadwerkelijk vacatures bevatten en veel van de desbetreffende vacatures staan dubbel, driedubbel of nog vaker op internet.

In vacatures, of althans de aanbieding daarvan op internet, zit handel en niet zo'n beetje ook. Het gaat namelijk niet zo goed met de economie en dan zijn er veel mensen op zoek naar een nieuwe baan. U weet natuurlijk dat de beste manier om een goede baan te vinden, is een goede baan te hebben. Als je geen goede baan hebt, of helemaal geen baan, en je wilt er wel eentje hebben, zul je hem moeten gaan zoeken en krijg je te maken met het probleem dat werkgevers liever iemand aannemen die al werk heeft, dan iemand die, al dan niet geheel buiten zijn schuld, werkloos is. Daaraan liggen een paar denkfouten ten grondslag, die buiten het bestek van dit artikeltje vallen, maar het blijft een feit.

Van het Arbeidsbureau, de Sociale Dienst, het UWV, het CWI, of hoe ze tegenwoordig ook mogen heten, hoef je geen hulp te verwachten, behalve misschien een cursus sollicitatiebrieven schrijven waar niemand iets aan heeft, of het moest de cursusleider zijn, die er tenminste nog een paar uur werk aan overhoudt. De werkloze of anderszins werkzoekende moet het dus helemaal zelf doen, het zoeken van werk. En die gaat dan dus op zoek naar vacatures. Bij zoveel treffers is meteen duidelijk dat het zoeken op "vacatures" niet zo slim is. Je zult het gerichter moeten doen: wil je accountmanager worden, zoek je op "vacature accountmanager" of "accountmanager gevraagd". En dan nog blijven de aantallen treffers dermate groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Dan komen de vacaturesites in beeld. Het probleem daarmee is echter dat veel van de vacatures op vacaturesites allang vervuld zijn of zelfs nooit bestaan hebben, maar alleen op de site staan om bezoekers te trekken, opdat de uitbater van de desbetreffende site klanten kan werven door gewag te maken van de enorme bezoekersaantallen die zijn site trekt. Het is werkelijk heel vreselijk, maar zo werkt dat. Het komt misschien als een schok voor u, maar vacaturesites zijn geen liefdadige instellingen en het draait allemaal om het geld. Je kunt je daarbij overigens ook nog afvragen hoeveel van die vacaturesites in werkelijkheid grotendeels aan de kost komen door het doorverkopen van gegevens uit de CV's die door nietsvermoedende werkzoekenden op de site geplaatst worden.

Wie een baantje of baan zoekt, moet goed zoeken en kan daarbij niet om de vacaturesites heen: er zou immers zomaar een bestaande vacature op kunnen staan. En er zit handel in vacatures, dus wie geen baantje of baan kan vinden, kan altijd nog een vacaturesite opzetten. Of een pagina met vacatures van anderen maken.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op woensdag 17 februari 2016.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere