'Het Nieuwe Leren' onder vuur. Mooi zo.

Wie niets weet kan zich nooit vergissen
Het MBO gaat eraan!, valt te lezen op het weblog van Jan Marijnissen. Jan Marijnissen heeft deze kennis niet van zichzelf, wat ook niet hoeft, maar zelfs het stukje is niet van hemzelf. Het is gewoon het stukje Parlement, word wakker, het mbo gaat eraan uit de Trouw van vandaag (of in ieder geval van de Trouwwebzijde). Wij vragen ons in zo'n geval af, of de heer Marijnissen daar toestemming voor gevraagd heeft (wat wij natuurlijk ook even in zijn reactieveldje gezegd hebben. "Jan," zo vroeg uw captain, "heb je toestemming van Trouw om hun stukje integraal over te nemen?").

Afgezien daarvan: het is een goed en duidelijk stuk, waarin er volgens ons geen spaan heel blijft van 'Het Nieuwe Leren'. In het stukje wordt onder meer gezegd:

"[...] de verzelfstandigde onderwijsadviesorganisaties zoals het APS en de BVE-raad. Een elite van beleidsmakers schaft zonder enige wetenschappelijke basis, zonder instemming van het docentenkorps en zelfs zonder politieke instemming het onderwijs af en vervangt het door een ideologie van zelfwerkzaamheid."
Onze vaste columnist en enige officiële internetjournalist heeft zich reeds op 15 december tot het APS gewend met de volgende vragen:
"L.S.,

Naar aanleiding van het scholenonderzoek van het dagblad Trouw is op www.opinieleiders.nl het stukje 'Scholenonderzoek Trouw deugt niet' ( http://www.opinieleiders.nl/techlog/pivot/entry.php?id=1078 ) verschenen. Dit is vooral een aanval op 'Het Nieuwe Leren'. Volgens mijn inlichtingen houdt het APS zich enthousiast bezig met 'Het Nieuwe Leren'.

Mijn vragen zijn nu:
- Is het APS enthousiast over 'Het Nieuwe Leren'?
- Kent het APS het genoemde artikel uit de Skepter ('Knutselen met kennis - Theorie en praktijk van het nieuwe leren')?
- Heeft het APS wetenschappelijk verantwoorde argumenten om de gedachte dat 'Het Nieuwe Leren' een vorm van zweefkezerij is tegen te spreken?
- Klopt het dat steeds meer scholen overgaan op 'Het Nieuwe Leren', of is die trend alweer op zijn retour?"

Het APS heeft misschien een lange kerstvakantie, of men vindt onze vaste columnist niet belangrijk genoeg, maar in ieder geval heeft het APS nog niets van zich laten horen.03-01-2006 16.53 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere