Bonden akkoord met kortere vakanties onderwijs

StommelingJones
Uit doorgaans betrouwbare bron hebben wij vernomen dat de Algemene Onderwijsbond (AOB) en de onderwijsbonden van CNV en FNV (hm. De AOB is toch de onderwijsbond van de FNV? Zou onze zegsman de ABVAKABO bedoelen? Misschien moesten wij ons eens in die bonden verdiepen. Maar nu niet) in het komende overleg akkoord zullen gaan met het voorstel om de schoolvakanties in te korten.

De gedachte achter het voorstel is, dat de werkdruk in het onderwijs zou afnemen als het werk over meer weken verspreid zou zijn. De onderwijsbonden kunnen zich niet veroorloven nu eerlijk te zeggen dat het met die werkdruk in het onderwijs eigenlijk best meevalt, daar ze zelf jaren hebben lopen roepen dat het allemaal zo vreselijk was. Bovendien is de werkdruk voor sommigen daadwerkelijk zeer hoog.

Dat laatste wordt echter niet veroorzaakt doordat er te veel werk gedaan moet worden in te korte tijd, maar wel doordat er te veel werk gedaan moet worden door te weinig mensen en doordat er te veel vergaderd moet worden door te veel mensen. De oplossing zou zijn, meer leraren aan te trekken en minder te vergaderen. Deze eenvoudige oplossing wordt echter niet gekozen. Scholen vinden leraren al gauw te duur en vullen de lokalen liever met gloednieuwe doch te goedkoop ingekochte dus aftandse computers en goedkope onderwijsassistenten om de leerlingen op die apparaten wegwijs te maken.

Daar komt bij dat het onderwijs als geheel de eigen kennis en kunde nogal overschat, waardoor er door zowel onderwijzers als scholen met een even grote als onnodige achterdocht wordt aangekeken tegen mensen die pas later bedacht hebben dat ze wel het onderwijs in zouden willen als leraar. Oftewel: officieel schreeuwt men om zij-instromers en officieus worden die zij-instromers in de praktijk aan alle kanten tegengewerkt, bijvoorbeeld door ze op een twee jaar durende cursus te douwen waar ze in groepjes van vier onder andere moeten leren een torentje van papier te bouwen omdat ze moeten leren dat samenwerken moeilijk is.

Als je dat van tevoren weet, of onderweg merkt, ga je je al gauw afvragen waarom je ook al weer weg wilde uit het bedrijfsleven. Nu de economie stevig aan het aantrekken geslagen is, is het antwoord op die vraag lastig te geven, met als gevolg dat de potentiële zij-instromer vrij snel weer een baan buiten het onderwijs zoekt, die als bijkomend voordeel heeft, dat hij nog beter betaalt ook.

Het belangrijkste argument voor zij-instromers om toch voor het onderwijs te kiezen, en misschien wel het enige, is, dat je in het onderwijs veel vakantie hebt. Dit is voor de onderwijsbonden waarschijnlijk een extra reden geweest om akkoord te gaan met minder en kortere schoolvakanties. Dat houdt de zij-instromers wel weg.08-06-2007 04.30 | Door: Stommeling Jones

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere