Zij-instromers moeten onderwijsbevoegdheid cadeau krijgen

Enerzijds horen we met enige regelmaat dat er een enorm lerarentekort is, of dreigt, en anderzijds worden volwassen mensen die eerst echt werk gedaan hebben, voordat zij besloten les te gaan geven, afgeschrikt door de belachelijke eisen die er aan hen gesteld worden.

Ons is bijvoorbeeld het verhaal bekend van zo'n 'zij-instromer' die, ondanks een aantal vrijstellingen toch nog twee jaar lang (wel godverdomme: TWEE JAAR LANG) een hele dag in de week naar school moest om te worden 'opgeleid' tot 'docent'. Van opleiding was weinig sprake en naar eigen zeggen heeft hij er dan ook niets geleerd. "Moesten we bijvoorbeeld met vier volwassen kerels, die allemaal echt wel een en ander gedaan en gepresteerd hadden, een torentje van papier gaan zitten bouwen, om te leren dat samenwerken moeilijk is. Rot nou gauw een eind op", zegt hij bijvoorbeeld, zo gauw zijn 'opleiding' ter sprake komt.

Om het probleem van de 'onbevoegde' docenten in een klap op te lossen, hebben wij het volgende bedacht: alle 'onbevoegden' die op dit moment voor de klas staan, moeten de bevoegdheid gewoon cadeau krijgen. Dit idee is niet bijster origineel, want het is de afgelopen tientallen jaren al minimaal een keer (kan ook twee zijn) eerder gedaan en het werkt wel. Zonder die belachelijke 'bevoegdheid' kan een leraar nooit een vaste aanstelling krijgen en dat betekent dan weer dat zowel docenten als scholen een probleem hebben.

Laat ons bovendien niet doen alsof die 'bevoegdheid' ergens goed voor is. Ons zijn verhalen bekend van 'bevoegde' docenten die al meer dan twintig jaar voor de klas staan en er nog steeds geen reet van kunnen, maar ook van 'onbevoegde' docenten die zo van de straat voor de klas gingen staan en het uitstekend deden. Nu de lerarenopleidingen helaas geen hol meer voorstellen (als dat al ooit anders geweest is) doordat ze allemaal over zijn gegaan op 'Competentiegericht Onderwijs' is er helemaal geen reden meer om niet iedereen die dat wil meteen 'bevoegd' te verklaren.

Als de school dan goed oplet of de leraar zijn werk een beetje goed doet, is er geen enkel probleem, lijkt ons.16-09-2008 20.37 | Door: Cpt. Iglo

Reacties

Het reactieveld bij dit onderwerp is gesloten. Mocht u nog iets aan de discussie toe te voegen hebben, dan kunt u reageren via reacties@opinieleiders.nl of op het Opinieleidersforum.Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere