En toch leven we in mooie tijden

Het is Kerstavond 2020. Kerstavond is normaal gesproken voor ons een van de mooiste want leukste avonden van het jaar, want op Kerstavond gaan gristenen naar de Kerstnachtdienst, maar niet alleen gristenen, doch ook wij. Wij zijn geen gristenen. Wij zijn ooit Nederlands Hervormd opgevoed. Opvoeding werkt echter twee kanten op, met als gevolg dat onze ouders gaanderweg onze opvoeding steeds minder begonnen te geloven en uiteindelijk geheel van hun geloof gevallen zijn, net als wij. Juist omdat wij geen gristenen zijn, is het bezoeken van de Kerstnachtdienst een waar genoegen, want een mooi moment om te klieren en dat mogen wij nu eenmaal graag doen.

Wist u dat dominees niet tegen vuurwerk kunnen? In ieder geval niet als je het tijdens hun preek afsteekt en vooral niet als je ze met een krachtige vuurpijl midden tussen de ogen treft. Wat dat betreft is de god der gristenen een nalatige, of althans een god die zich niet effectief bezighoudt met de bescherming van zijn grondpersoneel. Een beetje god houdt zo'n brandend projectiel toch wel tegen, zou je zeggen. Maar goed: dit jaar zit de Kerstnachtdienst er voor ons niet in, want lol is leuk, maar niet leuk genoeg om een dodelijk virus op te lopen. Wij blijven dus op de redactie en brengen de Kerstavond op andere wijze door.

Omdat Opinieleiders.nl nu al weer meer dan drie jaar een kwijnend bestaan leidt, hebben wij op de redactie niet zo gek veel te doen en mutatis mutandis andersom ook, dus kunnen wij doen wat wij willen. Dat betekent dat wij om te beginnen met regelmaat een pilsje uit de redactiekoelkast halen om dat vervolgens met smaak te verorberen, want zo zijn wij. Verder zouden wij vanavond natuurlijk in alle eenzaamheid kunnen gaan zitten treuren, omdat mensen die de Kerstavond in hun eentje doorbrengen zulx horen te doen van de media, maar zo zijn wij niet. Wij hebben schijt aan wat wij horen te doen. Dus.

Derhalve brengen wij de tijd door met het luisteren naar muziek. En nu zijn wij waar wij heen wilden toen wij bedachten dat wij dit stukje de titel “En toch leven we in mooie tijden“ gingen meegeven. Wij leven namelijk in mooie tijden. Vroeger (opa vertelt) moesten wij namelijk onze muziek zelf maken, hetgeen voor een niet al te getalenteerde amateur best lastig is. Gelukkig werd later de grammophoon uitgevonden, waar je pas wat aan had toen iemand de grammophoonplaat bedacht had, hetgeen maar een paar jaar op zich liet wachten. Weer later kreeg je de bandopnameapparatuur en nog later de CD.

Na de uitvinding van het binaire geluid, OGG en MP3 was het natuurlijk een quaestie van tijd voordat je je muziek vanaf je computer kon laten klinken en nog weer later kwam de slimfoon, zodat je helemaal geen ouderwetse afspeelapparatuur meer nodig hebt. Ammehoela. Muziek klinkt namelijk het best over een goede geluidsinstallatie, met grote boxen. Daar. Het moest maar eens gezegd worden.

Hoe speel je nu MP3tjes en Oggjes af over een ouderwetse installatie? Welnu, daar hebben wij het volgende op gevonden: daarvoor gebruik je een server, een Raspberry Pi, een HDMIsplittertje en een HDMI naar tulp converter. Wij althans. Wij zetten de Raspberry Pi aan, mounten de harde schijf van de server, openen het programma moc (“music on console“), kiezen de muziek die wij willen horen en klaar is Kees. Waarom horen wij dan nix? Omdat wij vergeten hadden de geluidsinstallatie aan te zetten, daarom. Zodra dat verholpen is, klinken onze gedigitaliseerde elpees net zo goed als wanneer wij dezelfde platen via de platenspeler tot ons laten komen. Het is toch wat.

En wat dat virus betreft: wij hebben er een enorme hekel aan, maar de lockdown en de social distancing zijn ontegenzeggelijk twee grote voordelen. Nu hebben wij immers geen kutsmoezen meer nodig om onder onze sociale verplichtingen uit te komen en hoeven wij niet meer op familiebezoek, naar feestjes en partijen of te gaan funshoppen, waarvan wij de fun trouwens nooit hebben ingezien, doch dit terzijde. En het gemis van de Kerstnachtdienst overleven we dus ook wel. Wacht, we moeten nog ergens een drone hebben liggen.

24-12-2020 20.13 | Door: Stommeling Jones | Rubriek(en): Techniek

Opinieleiders.nl © 1999 - 2017 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere