Haten moet mogen en je blijft van elkaar af

Even afgezien van de vraag of we een staat nodig hebben (antwoord: Neen, en de provincies kunnen ook worden opgeheven, zodat de gemeente direct zaken kan doen met Brussel, doch dit terzijde) hoort de staat neutraal te zijn. Het gevolg daarvan is dat ambtenaren geen uiterlijke kenmerken van hun eigen religie of ideologie mogen tonen, als daar zijn: tulbanden met dolken erin, kruizen waaraan hangende een vent in een lendedoek, tatoeages op het voorhoofd, islamitische hoofddoeken, koptische baarden en Laag-Sorbische doedelzakken. Om maar iets te noemen.

Het voorgaande wil niet zeggen dat de ambtenaar zich moet aanpassen aan de burger, noch andersom. Het contact verloopt dus als volgt: het slachtoffer, zijnde de burger, vervoegt zich aan het loket. De ambtenaar begroet het slachtoffer met een vriendelijk goedemorgen, goedemiddag of goedenavond, al naar gelang. Er worden geen handen geschud, want we hoeven geen vriendjes te worden en je weet nooit waar ze met hun vieze klauwen in gezeten hebben. Vervolgens wordt het slachtoffer afgepoeierd, want daar zijn ambtenaren voor en even hartelijk als het werd ontvangen, wordt het weggebonzjoerd. Hierbij geldt dat de schop onder het hol achterwege kan blijven.

Burgers onderling mogen alle vlaggen zwaaien, speldjes dragen en vieze plaatjes tekenen dien zij willen. Daarop mogen zij ook alle reacties verwachten die zij beogen en ook nog wel een paar meer, maar ze mogen elkaar niet te lijf. Er wordt dus wel geschreeuwd, gehuild, beledigd gevoeld en gehaat, maar niet geschopt, geslagen of geschoten. En ook geen sorry gezegd; je kunt nu eenmaal niet alles hebben. Bij al deze opwinding houdt de staat zich afzijdig, tenzij het fysiek wordt, c.q. de overtreder wordt bestraft zoals voorzien in het desbetreffende artikel van het W.v.S. Als gevolg hiervan kunnen de Nazis van Pegida en ISIS lekker op straat tegen elkaar gaan lopen blèren in hun favoriete hakenkruistiesjurt, waarbij ze elkaar met citaten uit de Koran en Mein Kampf om de oren kunnen slaan, maar niet met de daadwerkelijke boeken. Na een paar van die van te voren aangekondigde schreeuwfestijnen, ook wel demonstraties en tegendemonstraties genoemd, hebben de demonstranten er wel genoeg van en aangezien dat voor het grootste deel van de Nederlanders al jaren het geval is, kan iedereen dan over iets anders gaan schreeuwen, overgaan tot de orde van de dag, of iets leukers gaan doen. Hm. Dat is dus drie keer hetzelfde. Het blijft echter een goed idee.

15-09-2016 10.48 | Door: Arnold Kuijk | Categorie: Columns

Reactieveld gesloten.


Opinieleiders.nl © 1999 - 2021 Alle rechten voorbehouden
Contact   Valid XHTML 1.0 TransitionalValid CSS!KuijkStrip over de zinloosheid van webloggen, onder andere
WordPress 4.7.21 RSS-feed/RSS-feed reacties